Špicbergy - arktická odysea

Destinácia: Nórsko
Kód zájazdu: 1353807
Cena od: 4 311,51 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

12.05.2025 7 dní First Minute 4 311,51 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Zaži s nami dobrodružstvo blízko severného pólu. Drsné, nehostinné, no predsa dych berúce a krásne Špicbergy. Od konca apríla do konca augusta svieti slnko na Špicbergoch po celých 24 hodín denne. Nastáva tak arktické leto, kedy ožíva fauna a flóra ostrovov a hlavnými lákadlami sa tak stávajú polárne medvede, výlety loďou k ľadovcom alebo návšteva uhoľných baní. Milovníci severu si tu prídu na svoje, no netreba zabúdať na to, že v tomto prípade ide o naozaj ďaleký sever.


Program:
1. deň:
Do arktickej krajiny odlietame z Viedne, no ešte nás čaká prestupová zastávka v Oslo, hlavnom meste Nórska. Návštevu mesta Oslo v tomto prípadne neberieme ako obyčajnú zastávku na polceste, ale ako vstupnú bránu pre cestu na ďaleký sever. Tu sa to všetko začína. Sever sa nám neodmysliteľne spája s polárnymi výpravami a svetoznámymi polárnikmi, preto nevynecháme ani návštevu múzeí Fram a Kon-Tiki, nachádzajúcich sa na ostrove Bygdoy, kde si rozšírime obzory v oblasti polárnych výprav.

2. deň:
Po raňajkách sa odubytujeme a vyrazíme na letisko, odkiaľ odlietame na Špicbergy. Odteraz môžeme pokojne dať všetkému prívlastok „najsevernejší“. Po ubytovaní nás čaká základná prehliadka maličkého mesta Longyearbyen a zároveň najväčšieho na celom súostroví. Žije tu približne 2 000 obyvateľov, a tak sa ani nemôžeme čudovať faktu, že na Špicbergoch je viac ľadových medveďov ako ľudí. Vonku môžeme stretnúť ľudí so zbraňou prevesenou cez plece, keďže za hranicu mesta je vstup bez zbrane zakázaný.

3. deň:
K arktickej odysei bezpochyby patria fjordy a ľadovce, za ktorými sa hneď po raňajkách vydáme na lodi ako praví severskí polárnici. Leto na Špicbergoch nám ponúka rušnú divokú prírodu na súši aj vo vode. Vtáčí život je v tomto ročnom období bohatý a vtáky sa často zhromažďujú na strmých útesoch svalbardských fjordov. No vtáky nie sú to jediné, čo na našej výprave budeme pozorovať. Vo vode budeme pozorovať tulene, veľryby a mrože a na súši napríklad soby, polárne líšky a možno sa nám podarí zazrieť aj ľadového medveďa. Cieľom našej výpravy je ľadovec Nordenskiöld, pomenovaný po fínskom geológovi Adolfovi Erikovi Nordenskiöldovi, pričom samotný výhľad na ľadovec nás očarí. Naobedujeme sa pri tomto dokonalom výhľade a pokračujeme vo výprave, tentokrát už smerom k mestu Longyearbyen. Komu sa podarí uvidieť najviac druhov zvierat? Po príchode nás čaká luxusná severská večera v reštaurácii Kroa.

4. deň:
Včera sme sa cítili ako praví polárnici, dnes pridáme trochu zábavy a adrenalínu. Jazda na štvorkolkách je zábavná kdekoľvek, no na najsevernejšom mieste na svete naberie takáto jazda nový rozmer. Leto na Svalbarde je krátke, no s denným svetlom 24 hodín denne počas sezóny polnočného slnka od apríla do polovice septembra. Toto obdobie je však ideálne na jazdu na štvorkolke z Longyearbyenu do Adventného údolia, pričom cestou robíme niekoľko zastávok na miestach, kde sa s nami náš sprievodca podelí o svoje znalosti o prírode, uhoľných baniach a o kultúre Špicbergov. Prechádzať budeme okolo starého letiska a navštívime tiež našich dobrých psích priateľov huskyov, ktorí netrpezlivo čakajú na našu pozornosť. Vrhy šteniatok sú často pomenované podľa filmov, kníh alebo seriálov, tak nás neprekvapí, ak stretneme Obelixa, Nansena, Gándhího alebo Chaplina. Dáme si tu menšiu prestávku na kávu, čaj a sušienky predtým, ako sa vydáme späť do Longyearbyenu. Večer navštívime Múzeum Svalbard, v ktorom sú vystavené artefakty z histórie Špicbergov už od jeho osídlenia a Múzeum expedícií na severný pól.

5. deň:
Po raňajkách nás opäť čaká výlet loďou, tentokrát k majestátnemu ľadovcu Tunabreen. Keď uvidíme majestátnu krajinu a nádherné svalbardské fjordy, tak pochopíme, že cesta je cieľ. Po ceste budeme míňať Villu Fredheim, loveckú základňu nórskeho poľovníka a traperskej legendy Hilmara Noisa, o ktorom nám viac povie náš sprievodca. V diaľke už vidíme mohutný ľadovec Tunabreen a asi po hodine cesty sa ocitneme v Tempelfjorden. Svetlomodrá farba ľadovca vytvára nádherný kontrast k inak hnedastej horskej krajine. Tunabreen je jedným z ľadovcov na Svalbarde, ktoré sú na ústupe, takže ak budeme mať šťastie, môžeme byť svedkami oddeľovania veľkých más ľadu padajúcich do mora. Po pár teplých nápojoch a čerstvo upečených buchtách sa opäť vrátime do Longyearbyenu.

6. deň:
Dnes zažijeme čaro bytia v divočine na 78 stupňoch severnej zemepisnej šírky. Čaká nás pobyt v divočine v Camp Barentz, čo je skutočne špeciálny zážitok, dokonca by sme mohli povedať „to najlepšie na koniec“. Po krátkej bezpečnostnej inštruktáži vstúpime do rustikálnej chatky a vychutnáme si chutnú večeru, miestne príbehy a prezentáciu o ľadových medveďoch. Dnes však nevstúpime iba do rustikálnej chatky, ale aj do histórie Longyearbyenu a jeho rozsiahleho ťažobného priemyslu. Čaká nás tiež prehliadka, v rámci ktorej zažijeme život baníka na vlastnej koži a preskúmame vybavenie a stroje z čias výroby uhoľnej bane číslo 3. Ťažba uhlia položila základy pre usadenie sa v takých vysokých zemepisných šírkach a nakoniec umožnila Longyearbyenu vyrásť do – v mnohých ohľadoch pestrého – mesta, akým je dnes.

7. deň:
Naša arktická expedícia sa dnešným dňom končí a my odlietame naspäť domov.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
3* a 4* hotely

Stravovanie:
Raňajky, 4x večera, 1x obed


Doprava:
Letecká


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne/Budapešti s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA – letisko – BA. Autobusovú dopravu počas programu. Aktivity zahrnuté v programe. Ubytovanie v 3* a 4* hoteli s raňajkami. Miestneho sprievodcu a sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Fakultatívne aktivity. Stravu okrem uvedenej v programe. Príplatok za jednolôžkovú izbu a cestovné poistenie. Prepitné miestnym sprievodcom a vodičom (vyzbiera sprievodca na mieste).

Generované systémom ProfiTour